Tolletaten på Tangenkaia

Tolletaten trives godt i historiske omgivelser

Tolletaten har holdt til i Tollboden og Tollpakkhuset på Tangenkaia i alle år. Nå holder de 22 ansatte hus i Tollpakkhuset. Omgivelsene passer godt til etaten som i seg selv bærer på en lang, lang historie.

I «alle» år har Tolletaten holdt til på Drammen havn. Tradisjonelt ble tollstedene før i tiden plassert der havnene lå, og varene på båtene som kom inn ble nøye veid og kontrollert. I kjelleren på Tollboden finnes faktisk en gammel tollvekt som man brukte for å veie varer som kom med båt.

– Det er mye historie i Tolletaten, når man går av med pensjon får man faktisk et leksikon på mange bind med hele historien. Vi har nok blitt omorganisert noen ganger opp gjennom årene, så vi jobber absolutt ikke på samme måte lenger, sier May Løvold, seksjonssjef for Tolletaten i Drammen.

Tollboden som står på Tangenkaia i dag er bygget i 1877. Tollpakkhuset med adresse Hans Kiærs gate 1C er bygget samtidig som, eller kort tid etter Tollboden, og det er altså denne bygningen som i dag huser kontorene til Tolletaten. De to bygningene ble fredet samtidig. Tollpakkhuset er typisk for murarkitekturen fra den tiden det ble bygget. Den er viktig for miljøet og bidrar til å formidle historien til dette viktige tollstedet.

Tollboden og Tollpakkhuset er fredede bygninger.

LES OGSÅ: Ravn Studio flyttet inn på Tollboden

Åpen ekspedisjon alle hverdager

Løvold er leder for de 22 ansatte ved Tolletaten i Drammen og har jobbet i tollen i hele 40 år. De jobber med å kontrollere import og eksport av varer som næringslivet rapporterer inn til fortolling.

– Mye av kontrollen er digitalisert og skjer gjennom dataskjermen, men vi er også ute og gjør kontroller hos ulike aktører i hele distriktet. Vi utfører mye kontroller på vegne av regelverkseiere som for eksempel Mattilsynet, Legemiddelverket og Miljødirektoratet, sier hun.

Som et eksempel kan det nevnes at det under koronaperioden ble importert store mengder smittevernutsyr. Da har Tolletaten et tett samarbeid med Legemiddelverket for å sørge for at utstyret som importeres er i henhold til reglene. Samtidig jobber de tett med Miljødirektoratet i forbindelse med utførsel av avfall og med politiet når det gjelder for eksempel innførsel av våpen.

– I tillegg til å utføre kontroller for næringslivet, er også ekspedisjonen åpen og bemannet alle hverdager fra kl. 9-12. Da kan alle som har noe å fortolle privat, for eksempel en bil eller båt, komme innom for å melde fra om det, sier Løvold.

LES OGSÅ: Tangenkaia – en ny og attraktiv bydel i Drammen

Sentrale og tilgjengelige lokaler

Gjennom koronaperioden har de klart å holde ekspedisjonen oppe nærmest hver dag. I lokalene på Tollpakkhuset har mange av de ansatte eget kontor, og dermed har de hatt mulighet til å ha mange ansatte på jobb med gode smitteverntiltak. I slutten av september var de fulltallige på kontoret igjen, etter over 1,5 år.

– Det er noe med den uformelle kollegiale praten ved kaffemaskinen som jeg tror vi alle har savnet når vi har vært på hjemmekontor, sier Løvold.

Hun og resten av gjengen i Tolletaten Drammen trives veldig godt i Tollpakkhuset på Tangenkaia.

– Det er lokaler med sjel, og flere av oss har vært her i mange, mange år. Lokalene og beliggenheten, med utsikt mot parken og vannet, er nok en del av grunnen til at vi trives så godt her. Samtidig er det veldig sentralt og tilgjengelig, og det er veldig fint at det er så gode muligheter for parkering her, sier seksjonssjefen.

LES OGSÅ: Familiebedriften Kontorcompaniet stortrives på Tangen

Kjeller Tollboden
I kjelleren på Tollboden finnes det blant annet en tollvekt som tollerne brukte før i tiden.

Det er ingen som liker spam, det gjør ikke vi heller. Vi vil kun sende e-post som er relevant til vårt nyhetsbrev og du kan når som helst melde deg av.